Hygiëne

Teken, vlooien, schimmels…
Ze zitten helaas nogal eens in de kattenvacht.

Daarom wordt de trimruimte regelmatig preventief behandeld met een anti-vlomiddel dat ook vlooienlarven en -poppen uitschakelt, en dit gebeurt nog eens extra meteen nadat er een kat met vlooien of sporen van vlooien in de vacht, zoals vlooienpoepjes, op de trimtafel is geweest. Ook worden er reinigingsmiddelen gebruikt die schimmels doden. Sowieso wordt het trimgereedschap na elke kat gewassen in desinfecterende vloeistof en daarna verder ontsmet in de sterielbox, waarbij voor UV-licht gevoelige bacteriën en schimmelsporen gedood worden. Ook de trimtafel wordt na elke kat met chloor ontsmet.
Elke kat wordt dus getrimd met schoon gereedschap in een schone omgeving.

Als u weet dat uw kat vlooien heeft gaat u dan a.u.b. een paar dagen voor de trimafspraak even langs bij uw dierenarts voor een anti-vlooien behandeling zodat de kat vlo-vrij op de trimtafel komt. Komt er toch een kat met vlooien in de salon komen dan zorgen de vlooien in de regel wel dat ze op de kat blijven. Omdat het per kat erg verschilt welk vlooienbestrijdingsmiddel het meest effectief is, kan de eigenaar het best zelf voor een middel zorgen dat op die betreffende kat het beste werkt. In ernstige gevallen kan er tijdens het trimmen wel wat snel werkend vlooienspray op de kat gedaan worden, maar veel katten vinden dit naar en ik heb liever niet dat ze die ervaring met het trimmen associëren. Gevangen vlooien worden wel direct geëlimineerd en ook het al uitgekamde of afgeschoren haar wordt direct opgeruimd en met omgevingsspray bespoten. Na de behandeling van de kat met vlooien wordt direct de tafel, het materiaal en de omgeving gestofzuigd, gedweild en gesprayd.

Het UV-licht van de sterielbox vernietigt mogelijk aanwezige schimmelsporen.

Schimmels, zoals ‘ringworm’, zijn zoönoses, wat wil zeggen dat ze van mens op dier en van dier op mens kunnen over gaan. Katten met een schimmelinfectie hebben in de regel zelf geen last van de infectie. Hooguit kale plekjes, maar geen jeuk. Mensen daarentegen kunnen behoorlijk last van jeukende uitslag krijgen. Dit is goed te verhelpen met een zalfje van de huisarts, maar voorkomen is beter dan genezen.

Hebbes!

Teken verspreiden zich minder makkelijk dan vlooien en schimmels, maar ze kunnen wel ziektes overbrengen op hun gastheer en een volgezogen teek die van de kat af valt kan voor heel wat nakomelingen zorgen. Mocht er een teek op de kat zitten tijdens het trimmen dan wordt deze direct verwijderd.

error: Content is protected !!