Even voorstellen

Wie ben ik?

Mijn naam is Saskia Heijboer, gediplomeerd kattentrimster en drijvende kracht achter kattentrimsalon Cat Pretty. Sinds de vliegende start van de salon in 2012 ben ik een deel van de week actief als kattentrimmer in Amsterdam Zuidoost en omstreken.

Ik heb er bewust voor gekozen om mijn reguliere baan als management assistent bij de Universiteit van Amsterdam parttime aan te houden naast mijn trimwerk om niet 100% financieel afhankelijk te zijn van de trimsalon.

Daardoor kan ik kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en wordt het trimwerk nooit lopende-band-werk. Bovendien kan het trimmen van een kat behoorlijk intensief zijn, qua fysieke en mentale concentratie. Daarom houd ik rekening met het aantal katten dat ik op een dag in plan. Elke kat verdient immers mijn exclusieve aandacht en energie.

Bij mijn geboorte in 1963 woonde er al een kat bij mijn ouders. Ik ben met katten opgegroeid en heb zelf ook altijd katten gehad. Ik weet dus niet beter dan dat zij een dierbaar onderdeel zijn van het dagelijks leven. Wegens het missen van een wiskundeknobbel heb ik de hoop ooit dierenarts te kunnen worden al tijdens mijn VWO-opleiding moeten laten varen. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan…


Waarom ben ik katten gaan trimmen?
In maart 2011 heb ik de workshop ‘Trimmen van katten zonder narcose’ bij de Martin Gaus Academie gevolgd en in datzelfde jaar ben ik begonnen aan hun vakopleiding tot Professioneel Kattentrimmer. De directe aanleiding hiervoor was, naast mijn wens om beroepsmatig met katten bezig te zijn, natuurlijk … een kat. En wel stalkat Murphy.

Murphy1
Stalkat Murphy

Qua vachtverzorging heb ik me jarenlang ‘uitgeleefd’ op deze langharige stalkat van mijn paardrij-adres. De kat (ze is eind 2013 op hoge leeftijd overleden) leefde er een leven waar menig kat voor zou tekenen; warme stallen om in te slapen, gigantische ‘kattenbakken’ en uitgestrekte jachtgronden. Maar Murphy was een (kruising)Pers en voor zo’n avontuurlijk leven is een lange vacht eigenlijk niet zo geschikt. Ik zag hoe eenvoudig een lange vacht kan gaan klitten en heb dan ook heel wat vervilte plukjes haar met veel gepriegel uit Murphy’s vacht verwijderd.

Ook bij andere katten zag ik vachtproblemen, o.a. bij oudere buurkatten die bij mij op visite kwamen of die ik verzorgde als hun personeel op vakantie was. Of Spetter, de zwerfkat die met een hele rij vervilte klitten op zijn rug tijdens een koude winter zijn toevlucht had gezocht in mijn tuin. Spetter heeft al lang geen hanenkam meer op zijn rug, en hij is ook al lang geen zwerfkat meer – want inmiddels ‘part of the family’ – , maar door deze katten groeide bij mij wel het idee iets met vachtverzorging bij katten te doen. Het ging wel, op mijn manier, maar het moest toch beter kunnen. De gangbare beroepsopleidingen voor trimmers waren destijds echter nog vooral gericht op honden.

Toen ik tijdens een 2-daagse kattentrim-workshop bij de Martin Gaus Academie hoorde dat zij ook een complete vakopleiding tot Professioneel Kattentrimmer gingen aanbieden heb ik me dan ook direct aangemeld.
Van deze opleiding heb ik met plezier alle modules gevolgd en na het succesvol doorstaan van de stage-opdrachten, het theorie-examen en het praktijkexamen in mei 2012 mag ik me tot één van de eerste gediplomeerde kattentrimsters van Nederland rekenen.


Geslaagd! Praktijk-examen kattentrimopleiding met ex-zwerver Spetter

Mijn opleidingen:

Na het VWO en naast mijn (toen nog) fulltime kantoorbaan heb ik verschillende diergerichte opleidingen gevolgd, waaronder:

Na- en bijscholing:

2012:

  • Specialisatieworkshop Vacuum Grooming (oktober 2012, bij Trimsalon De Aandacht)

2014

  • Seminar ‘Katten en hun Relaties’ met Dr. Sarah Ellis, onderzoekster Universiteit Lincoln UK (januari 2014, georganiseerd door Gedragsadviesbureau & Catcetera)

2015

  • Workshop ‘Tellington TTouch workshop voor katten’ (maart 2015, bij Ttouch4animals)
  • Workshop ‘Professioneel Kattentrimmen’ met Danelle German, trimster uit USA (april 2015, georganiseerd door Gedragsadviesbureau & 4Cats)
  • Katten Trimcongres november 2015 (met o.a. lezingen van dierenartsen)

2016

  • Workshop ‘Bloeddruk meten Kat’, januari 2016 (Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld, docent drs. Erik den Hertog, specialist interne geneeskunde gezelschapsdieren, Medisch Centrum voor Dieren Amsterdam)
  • Katten Trimcongres november 2016

2017

  • Nascholingsworkshop Verdieping Trimmen I, 9 juni 2017 – Basis genetica, kleuren, verschillende rassen en verschillende ziekten gerelateerd aan de rassen. Docent Ellen van Klooster bij de Katten Academie.
  • Nascholingsworkshop Verdieping Trimmen II, 30 augustus 2017 – Verschillen in vachten, vachtstructuren en het trimmen van de bovenvacht. Docent Ellen van Klooster bij de Katten Academie.

2018

  •  Workshop Katten Trainen – Katten Academie

error: Content is protected !!