Blog Uit de war 2 – “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” …. Waarom ik kies voor ‘normaal’ en niet voor ‘niet-invasief’

Katten trimmen is een relatief nieuw vak in Nederland, maar inmiddels zijn er meerdere instituten waar je opgeleid kunt worden tot professioneel kattentrimmer. Gelukkig maar, want de behoefte aan goed geschoolde kattenkappers is groot! Een overzichtje van de grotere opleidingsinstituten staat onderaan deze blog. Met de komst van meer en meer kattentrimmers zijn er ook meer en meer visies op het trimmen gekomen. Dat is fijn, want dan heb je als eigenaar wat te kiezen. Daarbij moet je als eigenaar wel voor ogen houden dat niet alle methodes toepasbaar zijn op alle soorten vachten. Zeker bij ‘probleemvachten’ is het zaak de trimbehandeling goed af te stemmen op de individuele kat. Op zijn vachttype, ras, karakter, leeftijd en gezondheid, en op zijn leefsituatie. Een breed geschoolde trimster met oog en oor voor zowel kat als eigenaar kan een behandeling op maat geven, met indien nodig ook een preventieve werking.

Grofweg wordt er in Nederland op dit moment volgens twee methodes getrimd: de gangbare methode met een breed behandelpakket (in deze blog de “Normale” methode genoemd) en de zgn. Niet-Invasieve methode (die alle andere methodes “invasief” noemt).

De Niet-Invasief werkende trimmers vinden dat er een heel groot verschil is tussen hun eigen methode en de normale methode. Bij het Niet-Invasief trimmen mag je niet ontwollen (ontwollen is het uitdunnen van de wollige ondervacht) en mag je alleen scheren als er al vilt zit, niet preventief. Kammen mag alleen beperkt en met een grove kam. Dat geldt ook voor vachtonderhoud door de eigenaar. Verder mag deze hooguit met de vingers, of met een puntje van een kam, de klitjes lospeuteren, met een pinnenborsteltje over de vacht ‘dansen’ (zoals het omschreven wordt) of los haar met een microvezeldoekje wegvegen. Als eigenaar mag je verder niet meer aan de vacht doen dan dat. Ook niet bij langharige katten of rassen met veel onderwol. En ook niet nadat er al eens eerder klitten verwijderd zijn bij een kat. De natuurlijke vachtwissel zijn gang laten gaan dan komt het vanzelf goed, is min of meer het advies.

Een nobele gedachte, maar de Normaal werkende trimmer, zoals ikzelf, is er allang achter dat er van ‘natuur’ weinig sprake meer is bij de vachtjes van de lekker wollig en pluizig gefokte raskatten die regelmatig op de trimtafel plaats nemen, en die bovendien ook nog eens in kunstmatig verlichte en verwarmde leefgebiedjes wonen waardoor er geen duidelijk verschil in seizoenen meer is, wat de natuurlijke rui in de war gooit. Ook bij oude, zieke of te dikke rasloze korthaar-katten werkt dat natuurlijke proces voor geen meter meer. Wie dan gaat zitten wachten tot het vanzelf weer goed komt zit vroeg of laat met een kat vol klitten of zelfs vilt. En dan is het te hopen dat de eigenaar op zoek gaat naar een Normaal werkend trimmer om de kat weer klitvrij te maken en een preventief onderhoudsplan op te stellen.

De meeste rasloze kortharen hebben zolang ze jong en gezond zijn geen hulp nodig bij hun vachtonderhoud. Veel langharen trouwens ook niet. En er zijn ook zat langharige katten voor wie het af en toe een klitje weg pluizen inderdaad voldoende is om ze klitvrij te houden. Maar er zijn er ook een heleboel die je daar echt níet klitvrij mee kunt houden.

Volgens de Invasieve methode is dit echter toch dé manier om klitten te voorkomen. Ongeacht het type vacht en het karakter van de kat. Want het (preventief) scheren en het waar nodig ontwollen, wat in de Normale werkwijze gedaan wordt, zou het ritme van de haarcyclus verstoren, waardoor er nieuw haar van slechte kwaliteit terug groeit dat sneller klit. Of dit wel of niet het geval is durf ik op dit moment nog niet te zeggen (dat vergt onafhankelijk onderzoek dat bij mijn weten nooit gedaan is), maar mócht het wel zo zijn dan is het goed om te weten dat de snel klittende en megavolle vachten waar je als trimmer mee te maken hebt, vachtsoorten zijn die toch al niet volgens het natuurlijke proces konden werken. En mócht het zo zijn dat het ritme van de haarcyclus door de trimbehandeling verstoord wordt dan is het maar de vraag of de kat daar last van heeft. Waarschijnlijk had de kat al vóór z’n “Invasieve” c.q. Normale trimbehandeling last van z’n vacht. Zoals bijvoorbeeld van pijnlijke klitten en vilt, haarballen en maag-darmproblemen door de grote hoeveelheden ingeslikt haar, en inactiviteit door te dikke vacht.

Want … veel nieuwe klantjes die voor het eerst bij de Normaal werkende trimmer op tafel komen zijn namelijk katten die nóóit eerder getrimd zijn en die tóch klitten, vilt en/of een overmatig dichte vacht hebben! Vaak zijn het ook katten die zich door hun eigenaar niet laten kammen of waarvan de eigenaren om welke reden dan ook niet aan het kammen toekomen. Dus daar kan de oorzaak ook niet in liggen. De oorzaak van de slechte vachtconditie zit naar mijn idee daarom niet in het kam- of trimverleden, maar vooral in de genen, de leeftijd en de fysieke toestand van de kat!

Veel katteneigenaren trimmen hun katten zelf onbewust al op de Niet-Invasieve manier door het los pluizen van klitjes en beperkt kammen. Voor een deel van de katten werkt dat prima, maar een ander deel krijgt na verloop van tijd toch grote klitten, vilt of andere problemen door zijn vacht. Deze katten hebben duidelijk meer onderhoud nodig en zijn op z’n tijd gebaat bij een meer effectieve trimbehandeling.

Zowel de Niet-Invasieve als de normale trimmethode gaat uit van een vachtsparende benadering, al zal de normaal werkend trimmer eerder kiezen voor ingrijpender maatregelen als dat het welzijn van de kat ten goede komt. En dat betekent indien nodig dus wél ontwollen en/of preventief scheren. Verder staat bij beide methodes een katvriendelijke benadering en katvriendelijk hanteren voorop.

Bent u op zoek naar een kattentrimmer en wilt u meer weten over het type opleiding dat gevolgd is check dan de websites van de salons die uw interesse hebben. Meestal staat vermeld welke opleiding gevolgd is, of vraag het na. Hieronder een (vast niet compleet!) overzichtje van de meest gevolgde opleidingen.

Opleiders Gangbare/Normale methode:

  • De Katten Academie (katgericht, voorheen aan de Martin Gaus Academie); basis- en vervolg module samen totaal 9 lesdagen (6 theorie-dagen op school + 3 praktijkdagen op school onder begeleiding van docenten) + zelfstandige stage. Biedt tevens meerdere aanvullende specialisatie-workshops aan.
  • Trimopleiding Begrijp uw kat (katgericht): basis- en vervolg module samen totaal 9 lesdagen (6 theorie-dagen op school + 3 praktijkdagen op school onder begeleiding van docenten) + stage bij vaste stagebegeleiders. Biedt tevens aanvullende vachtspecialisatie-workshop aan.
  • De Trimacademie (hond- en katgericht): Kattenvakopleiding bevat 3 modules met in totaal 10 lesdagen met theorie en praktijk, aanvullend zelfstandige stage. Biedt tevens aanvullende Master-workshop aan.
  • Trimschool Nederland: Hondgericht maar biedt ook workshops aan voor hondentrimmers die ook katten (willen gaan) behandelen.

Opleider Niet-invasief:

  • Huisdier Kennis Instituut: opleiding omvat één module van 4 theoriedagen op school en 2 praktijkdagen die verzorgd worden door stagebegeleiders, d.w.z. trimmers van door het HKI aangewezen kattentrimsalons die volgens het cursusprincipe (= Niet-invasieve werkwijze) werken.

Algemeen:

Er worden ook afstandsopleidingen aangeboden (thuiscursus), maar ik betwijfel of katten trimmen iets is wat uit een boekje te leren valt. Ik zou een trimmer met alleen zo’n opleiding niet aanbevelen in elk geval.

Mocht u als ‘met de handen in het haar zittende katteneigenaar’ nog vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande informatie neem dan gerust contact op via info@catpretty.nl.

© Saskia Heijboer – Kattentrimsalon Cat Pretty – 25 februari 2018 / terug naar Blog-overzicht

error: Content is protected !!