Waarom katten trimmen?

Moeten alle katten getrimd worden?

Pippi wassend

Pippi kan haar vacht prima zelf onderhouden …

Nee, de meeste katten kunnen hun vacht prima zelf in goede conditie houden, eventueel met hulp van de eigenaar door regelmatig borstelen.

Krijgt een kat die jarenlang een normale vacht heeft gehad opeens klitten? Vaak is er een medische oorzaak!
Dus behalve een afspraak bij een vakkundige trimmer is onderzoek door een dierenarts zeker aan te raden. De kat kan o.a. lijden aan artrose (het merendeel van de katten boven de 12 jaar lijdt hieraan!) of gebitsproblemen en/of mondslijmvliesproblemen. Ook schildklierproblemen komen veel voor bij katten en ook deze katten krijgen een steeds slechtere vacht. Hetzelfde geldt voor zwaarlijvige katten. Deze kunnen zichzelf steeds minder goed schoonhouden en krijgen een vieze en klitterige achterkant.
Bij ziekte, ouderdom of zwaarlijvigheid kan de trimmer dus helpen de vacht klitvrij te houden.

Er zijn echter ook gezonde katten die wel wat hulp kunnen gebruiken bij het onderhoud van hun vacht. Dat is gelukkig de grootste groep.
De (half)langharige rassen zijn vaak gebaat bij regelmatige trimbeurten, en ook katten met veel onderwol zoals de Britse Korthaar of de Exotic Shorthair.  Al deze katten worden het best regelmatig getrimd.

Klitten in de vacht van een zieke kat

Vachtproblemen: mogelijk oorzaak of gevolg van gezondheidsproblemen
Gezondheidsproblemen kunnen de oorzaak zijn van vachtproblemen, maar andersom kan ook. Katten met een verwaarloosde vacht kunnen echt lijden onder hun vachtconditie. Dit kan tot schrijnende situaties leiden, en in ernstige gevallen zelfs tot de dood van de kat.

 

 

 

 

 

Vervilte klit (van dijbeen Pers)

P1100114

Afgeschoren vilt (van rug en beide flanken)

Klitvorming en vervilting:
Dit kan voorkomen in de vacht van zowel lang- als kortharige katten. De klitten kunnen los in de vacht hangen, maar zitten vaak over de gehele lengte van de klit aan de huid vast. Hierdoor wordt bewegen pijnlijk, want kan de huid normaal soepel mee rekken in een beweging; in een klit zit geen rek. Bewegen veroorzaakt dan dus pijn, omdat er aan de haren die tussen de klit en de huid zitten getrokken wordt.
Gevolg: deze katten bewegen moeilijker en dus ook veel minder, spelen niet meer, stellen kattenbakbezoek zo lang mogelijk uit, willen niet geaaid worden of opgepakt. Deze katten zijn niet happy.

 

 

In een volgend stadium zijn de klitten steeds groter en aaneengesloten geworden. Er is dan sprake van vervilting van de vacht. De aaneengesloten klit ligt als een ‘schildje’ op de huid van de kat. Hele stukken huid zijn dan pijnlijk bij het bewegen, de vacht en de huid kunnen niet meer verzorgd worden door de kat zelf (vlooien hebben vrij spel onder de geklitte vacht!), tussen huid en vacht kan het gaan broeien wat tot infecties kan leiden.

Wanneer deze situatie te lang duurt en de klitvorming zich uitbreidt kunnen katten zich zo ellendig voelen dat ze depressief worden en/of stoppen met eten. Bij een kat die stopt met eten kunnen zich na 2 dagen al ernstige leverproblemen voordoen (leververvetting) die op hun beurt tot een levensbedreigende fysieke toestand kunnen leiden! Deze katten zijn niet alleen ‘niet happy’ meer, ze zijn ook niet gezond meer en moeten met spoed behandeld worden door een professioneel trimmer c.q. een dierenarts.

 

Stukje vilt, onderkant

Stukje vilt, bovenkant

Goed kijken!

Deze vacht lijkt OK, maar schijn bedriegt! Het hele stuk is vervilt en zit dicht op de huid in elkaar verweven.

Bij katten met een vervilte vacht kan het, vooral bij langharen, lijken of ze een goede vachtconditie hebben omdat er gewoon mooi en ongeklit haar uit de viltlaag steekt. Pas als je goed tussen dit haar kijkt merk je dat je de huid niet kunt zien. Katten zitten over het grootste deel van hun lichaam vrij ruim en soepel in hun vel. De huid is dun en bewegelijk. Vervilte vacht is dik en stug.
Ontdekt u tot uw schrik dat de vacht van uw kat misschien wel vervilt is of erg geklit; schaam u niet omdat u het niet eerder gemerkt heeft – u bent de eerste niet-  en neem zo snel mogelijk contact op voor een scheerbeurt. Uw kat zal u dankbaar zijn!

Vachtverzorging van katten gaat dus verder dan alleen maar ‘mooi’ worden.
Het gaat ook om weer blij en gezond worden. En dat blijven natuurlijk!

 


There are few things in life more heartwarming than to be welcomed by a cat. – Tay Hohoff

error: Content is protected !!