Vaak gestelde vragen

FAQ

Sinds 2011. Ik ben begin 2012 gestart met de trimsalon maar trimde in het jaar daarvoor al katten in het kader van de trimopleiding.
Kattentrimmen is een vrij beroep, maar als je als kattentrimmer goed en verantwoord te werk wilt gaan is het volgen van een opleiding waarin zowel theorie als praktijk aan bod komen eigenlijk onontbeerlijk. Ook dient er naast het trimtechnische gedeelte ruim aandacht te zijn voor gezondheidsaspecten voor mens en dier en, heel belangrijk, voor kattengedragskennis. Tijdens het trimmen ben je voortdurend de kat aan het observeren en in aan het spelen op het gedrag van het dier. Zelf heb ik de opleiding tot Professioneel Kattentrimmer gevolgd aan de Martin Gaus Academie in Lelystad.
Ja, bij de opleiding die ik gevolgd heb werd geoefend op echte katten. In de beginfase alleen onder toezicht van een ervaren trimster en een kattengedragsdeskundige (beiden ook para-veterinair) en in de eindfase zelfstandig, met de eigenaar van de kat erbij. Als trimmer werk je met levende en (in de regel) niet-gesedeerde dieren. Inspelen op het gedrag en de reactie van het dier vormt de basis van elke trimbehandeling. Bovendien heb je echte, levende kattenhuid nodig om te leren hoe om te gaan deze kwetsbare en gevoelige structuur.
Servicegebied 1 (geen extra kosten, wel evt. parkeerkosten) = Amsterdam-Zuidoost, Abcoude, Baambrugge, Diemen, Driemond, Duivendrecht, Ouderkerk a/d Amstel en Weesp. Servicegebied 2 (km-ververgoeding + evt. parkeerkosten) = Amstelveen, Ronde Venen-regio, en de volgende delen van Amsterdam: Rivierenbuurt, Oosterpark, Betondorp, Watergraafsmeer, Indische buurt, Noord en IJburg. Wegens drukte kan ik geen nieuwe klanten meer aannemen voor aan huis-afspraken buiten mijn servicegebieden. Nieuwe klanten kunnen wel naar de trimsalon in Amsterdam Zuidoost komen. Toch te ver? U kunt mij laten weten voor welke regio u een trimmer zoekt. Ik ken verschillende bekwame collega-kattentrimmers, ook buiten de regio Amsterdam.
Voor aan-huis-afspraken in Servicegebied 2 (zie voorgaande vraag) geldt een km-vergoeding van € 0,50 per km -heen- en terugreis- over het routedeel dat buiten een straal van 10 km rond de trimsalon valt. De eerste 10 km van de heenreis en de laatste 10 km van de terugreis zijn dus gratis. Voorbeeld: afstand trimsalon-trimadres is 15 km (enkele reis) -> km-vergoeding is € 5 (bij 12 km -> € 2, bij 17 km -> € 7, etc.)
Meestal heeft de vacht na 3 tot 6 maanden weer de normale lengte. Bij de ene kat gaat dit sneller dan bij de andere.
Ja, dat is mogelijk mits er geen klitten in de vacht zitten. Meestal wordt de vacht vanwege klitten op ca. 2 mm lengte geschoren. Langer kan vaak niet omdat de scheerkop anders niet onder de klitten kan komen. Als er geen klitten zijn kan er op langere lengtes geschoren worden. Het is wel zo dat het resultaat dan vaak minder 'strak' is dan bij het scheren op ca. 2 mm. Het ligt ook aan het type vacht. Dichte, wollige vachten geven vaak beter resultaat dan sluiker haar.
In principe kunnen alle katten geschoren worden, ook kortharen. Ik doe dat echter alleen als er sprake is van klitten of terugkerend risico daarop. Kortharen kunnen i.t.t. sommige langharen bij warmte hun temperatuur goed reguleren en verharen alleen is voor mij geen reden om een korthaar te scheren. Vacht heeft een functie en verharen is een normaal proces.
Katten geven zichzelf vaak een uitgebreide wasbeurt na het trimmen. Soms slaan katten daarin door en likken zij hun huidje stuk. Ze tijdelijk een petshirt (T-shirtje) aantrekken helpt meestal afdoende. Deze shirtjes zijn in verschillende maten en kleuren te verkrijgen bij de dierenarts of on line bij bijv. Medpets. Laat het s.v.p. even weten als uw kat dit doet. Als er bij een volgende trimafspraak (nog) niet teveel klitten zijn kan de vacht wat minder kort geschoren worden en is de huid wat beter beschermd tegen het ruwe kattentongetje.
Als scheerkoppen tijdens langdurig scheren niet gewisseld worden kunnen ze heet worden en de huid branden. Goede trimmers checken daarom de koppen steeds tijdens het scheren op warmte en wisselen ze regelmatig om elk risico uit te sluiten. Huidverbranding door scheren komt bij professionele trimmers dus eigenlijk nooit voor. Wat soms wel voorkomt en voor een brandwond kan worden aangezien is het volgde: Katten wassen zichzelf vaak uitvoerig nadat ze getrimd zijn. Soms slaan katten door in hun wasgedrag en likken ze de huid stuk. Dit ziet eruit als een open blaar, waardoor mensen soms denken dat het een brandwond is door het scheren. Dit is dus niet het geval! Brandwonden door scheren worden meteen tijdens het scheren zichtbaar (heb ik nog nooit meegemaakt gelukkig!) en niet pas na uren of dagen. Mocht een kat na het scheren zijn huid stuk likken dan kan deze het beste een paar dagen een petshirt aan (T-shirtje voor dieren; te verkrijgen bij de dierenarts of online bij dierapothekers). Zie ook bovenstaande vraag.
Kaalheid na scheren wordt ook wel 'scheeralopecia' of 'post clipping alopecia' genoemd. Navraag bij veterinair dermatologen leert dat er nog niet veel bekend is over deze vorm van alopecia. De oorzaak van kaalheid na scheren is waarschijnlijk niet (!) het scheren zelf (wanneer dit op de juiste wijze gebeurt zonder te hete scheerkoppen e.d.), maar het feit dat de haren in een rustfase zijn gegaan als gevolg van ziekte, stress, hormonale toestand (dracht, zogen), medicijnen. Ook kan er sprake zijn van een seizoensgebonden rustfase. Bij de keren dat ik het als trimmer heb meegemaakt ging het voornamelijk om katten, vaste klanten die vaker geschoren waren, die net verhuisd waren. Ik heb echter ook een geval van seizoensgebonden alopecia gezien en alopecia bij ziekte van de eigenaar of na ziekte van de kat zelf. Zolang een dier niet geschoren wordt merk je niets van deze rustfase, maar als je ‘pech hebt’ en het dier tijdens zo’n rustfase geschoren wordt dan kan het veel langer duren dan normaal voor het dier weer goed in de vacht komt. Overigens hebben de dieren zelf er weinig hinder van (even in gedachten houdend dat er in de meeste gevallen een dwingende reden was om het dier te scheren) en komt de haargroei na enkele maanden altijd weer op gang.
Ja, dat kan, maar het risico is kleiner en de schade minder groot dan bij knippen met een schaar. Ervaren trimmers weten wanneer het extra oppassen is. Toch is het soms niet te voorkomen, zeker bij zware vervilting en bij (vaak wat oudere) katten met een dunne losse huid. In de huid scheren kan dus wel, maar het risico daarop is klein. Verder genezen deze wondjes meestal vanzelf en had de kat meer last van de klit / het vilt dan van het scheerwondje.
Niet. Bij grote viltklitten wil het haar onder het vilt soms nog wel eens afbreken waardoor de viltplak hier en daar los begint te laten. Dit is echter een langdurig proces waarbij de viltplak nooit in één keer eraf valt. Het probleem wordt voor de kat alleen maar groter omdat hij met de losse randen van het vilt overal aan blijft hangen met nare verwondingen aan de huid als gevolg. Dit vergroot weer de kans op infecties, zeker omdat de kat de huid langs de viltranden niet goed schoon kan houden. Vachten die op deze manier vilten zijn door de mens bedacht (fokproducten) en niet door de natuur.
Dat verschilt per vacht. Meestal is een eenvoudige rechte metalen kam (eventueel in hark-model) al een goed begin. Als de kat zich goed laat kammen is het zeker aan te raden om als eigenaar zelf regelmatig de vacht te checken en te verzorgen. Hoe meer u zelf aan regelmatig klein onderhoud kunt doen hoe minder vaak de trimmer nodig is voor groot onderhoud. Neem gerust contact op voor meer gedetailleerd advies.
Nee, in elk geval niet standaard. Wassen, en ook het droogfohnen, is voor veel katten behoorlijk belastend. Wassen is mogelijk, maar volledig nat maken en gebruik van shampoo is meestal niet nodig en wordt door veterinair dermatologen zelfs afgeraden. Ook vanuit anatomisch oogpunt is wassen niet logisch; de kat is een pelsdier en de hele vachtstructuur is erop gericht om huid en haar droog te houden. Daarnaast verjongt - en verschoont - de vacht zichzelf voortdurend door de aanmaak van nieuw haar en het afstoten van oud haar. Katten zijn schone dieren en het is, zeker als er thuis meerdere huisdieren zijn, beter de kat zoveel mogelijk zijn eigen geur te laten behouden. Wassen doe ik alleen als de kat echt vies is, bijv. bij aangekoekte diarree in de vacht.

 

error: Content is protected !!