Hygiëne

Teken, vlooien, schimmels…
Ze zitten helaas nogal eens in de kattenvacht.

Daarom wordt de trimruimte regelmatig preventief behandeld met een anti-vlomiddel dat ook vlooienlarven en -poppen uitschakelt, en dit gebeurt nog eens extra meteen nadat er een kat met vlooien of sporen van vlooien in de vacht, zoals vlooienpoepjes, op de trimtafel is geweest. Ook worden er reinigingsmiddelen gebruikt die schimmels doden. Sowieso wordt het trimgereedschap na elke kat gewassen in desinfecterende vloeistof en daarna verder ontsmet in de sterielbox, waarbij voor UV-licht gevoelige bacteriën en schimmelsporen gedood worden. Ook de trimtafel wordt na elke kat met chloor ontsmet.
Elke kat wordt dus getrimd met schoon gereedschap in een schone omgeving.

Als u weet dat uw kat vlooien heeft gaat u dan a.u.b. een paar dagen voor de trimafspraak even langs bij uw dierenarts voor een anti-vlooien behandeling zodat de kat vlo-vrij op de trimtafel komt. Komt er toch een kat met vlooien in de salon komen dan zorgen de vlooien in de regel wel dat ze op de kat blijven. Omdat het per kat erg verschilt welk vlooienbestrijdingsmiddel het meest effectief is, kan de eigenaar het best zelf voor een middel zorgen dat op die betreffende kat het beste werkt. In ernstige gevallen kan er tijdens het trimmen wel wat snel werkend vlooienspray op de kat gedaan worden, maar veel katten vinden dit naar en ik heb liever niet dat ze die ervaring met het trimmen associëren. Gevangen vlooien worden wel direct geëlimineerd en ook het al uitgekamde of afgeschoren haar wordt direct opgeruimd en met omgevingsspray bespoten. Na de behandeling van de kat met vlooien wordt direct de tafel, het materiaal en de omgeving gestofzuigd, gedweild en gesprayd.

Het UV-licht van de sterielbox vernietigt mogelijk aanwezige schimmelsporen.

Schimmels, zoals ‘ringworm’, zijn zoönoses, wat wil zeggen dat ze van mens op dier en van dier op mens kunnen over gaan. Katten met een schimmelinfectie hebben in de regel zelf geen last van de infectie. Hooguit kale plekjes, maar geen jeuk. Mensen daarentegen kunnen behoorlijk last van jeukende uitslag krijgen. Dit is goed te verhelpen met een zalfje van de huisarts, maar voorkomen is beter dan genezen.

Teken verspreiden zich minder makkelijk dan vlooien en schimmels, maar ze kunnen wel ziektes overbrengen op hun gastheer en een volgezogen teek die van de kat af valt kan voor heel wat nakomelingen zorgen. Mocht er een teek op de kat zitten tijdens het trimmen dan wordt deze direct met de tekentang verwijderd.

We’ve got him!

 

 

 

 

 

 

Extra maatregelen bij speciale klusjes:
Cat Pretty werkt ook samen met het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam.

In 2014 ben ik eens bij de Afdeling Dermatologie geweest voor een leerzaam gesprek met de dermatologen daar, naar aanleiding van tal van vragen waar ik als trimmer mee zat. Zij op hun beurt waren erg geïnteresseerd in het trimmen en staan open voor samenwerking met trimmers. Als katten voor een behandeling geschoren moeten worden (bijv. i.v.m. medicinale wassingen) kan dat door mij gedaan worden. De afspraakplanning loopt dan via het Medisch Centrum voor Dieren. Voor het trimwerk op deze lokatie heb ik, ter voorkoming van eventuele besmetting, een aparte koffer met aparte sets trimmateriaal en trimkleding (jas, broek en schoenen). Alles, inclusief de kunststof koffer en de trimschoenen die ik daar draag, wordt na gebruik grondig gewassen, ontsmet en zo mogelijk met UV-licht behandeld. Mijn inklapbare trimtafel blijft thuis, ik trim op de behandeltafels van het MCD. Verder plan ik geen andere trimafspraken direct na een afspraak in het MCD zodat ik ook zelf eerst ‘gewassen en gestreken’ ben voor ik weer met de normale trimspullen en andere katten in aanraking kom.
  

Britse Kortharen Remy (de twee linkerfoto’s hier boven, na scheren) en Oscar (middelste en rechterfoto) hadden last van een infectie met een niet veel voorkomende huidmijt. Om van de mijten af te komen moest hun huidje regelmatig gedept worden met een anti-parasitair middel. En dat werkt beter als er geen haar tussen zit. Ze zijn twee keer geschoren en hebben een flink aantal wassingen gehad. En met succes. In de tijdens de tweede scheerbeurt genomen huidafkrabsels heeft de dermatoloog geen mijten meer gevonden! Een paar maanden na de tweede scheerbehandeling belde hun eigenaar op om te vertellen dat het goed ging met de twee, en dat ze weer mooi in hun vacht begonnen te komen.

error: Content is protected !!