Bloeddruk meten

Hoge bloeddruk bij katten

p1130782

Senior poes Honey tijdens bloeddruk meten

Wist u dat:

♥ katten net als mensen een te hoge bloeddruk kunnen hebben?

♥ dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hartfalen, nierfalen, (plotselinge) blindheid en een verhoogd risico op hersenbloedingen?

♥ bij katten vanaf 7 jaar eigenlijk jaarlijks de bloeddruk gecheckt zou moeten worden?

♥ en dat een verhoogde bloeddruk vaak goed te behandelen is?

♥ maar dat nog lang niet alle dierenartsen preventief de bloeddruk meten bij katten?

Bij Cat Pretty kunt u de bloeddruk van uw kat laten meten!

p1130165

Bloeddrukmeting kat

Katten kunnen, net als mensen, te maken krijgen met ‘hypertensie’, ofwel: een hoge bloeddruk. Dit kan een op zichzelf staande aandoening zijn of het gevolg zijn van een andere aandoening, zoals bijvoorbeeld een te snel werkende schildklier. Het is verstandig om bij oudere katten regelmatig de bloeddruk te laten checken. Want ook bij de kat brengt een te hoge bloeddruk flinke gezondheidsrisico’s met zich mee. Dit geldt met name voor hart en bloedvaten, de nieren en de ogen. De problemen die kunnen ontstaan als gevolg van hoge bloeddruk zijn niet gering. Hartfalen, nierfalen, plotselinge blindheid. Ook is er een verhoogd risico op hersenbloedingen. Het gevaar van hypertensie is dat er voordat de schade merkbaar wordt amper symptomen zijn. Een eigenaar merkt het in de regel niet wanneer de kat een hoge bloeddruk heeft. Veel dierenartsen nemen de bloeddrukmeting dan ook standaard mee in de jaarlijkse APK voor ouderen katten. Dit is echter nog lang niet gebruikelijk in elke praktijk. Jammer, want als er een verhoogde bloeddruk wordt geconstateerd is die vaak goed te behandelen en gaat de kat een gezondere oude dag tegemoet. Ik heb zelf meerdere senior-katten die al jaren medicatie krijgen vanwege een verhoogde bloeddruk en de kans is groot dat deze medicatie hen behoed heeft voor problemen met hart, nieren, hersenen of ogen.

Als trimmer heb je vaak flink wat oudere katten in je klantenbestand. Bij een deel van hen wordt de bloeddruk nooit gemeten. Ik heb gemerkt dat veel eigenaren hier ook nog nooit van gehoord hebben. Niet alle dierenartsen meten de bloeddruk en daarnaast is er ook een percentage katten dat eigenlijk nooit (meer) bij de dierenarts komt.  Hoe mooi zou het zijn als je hier als trimmer iets kunt betekenen?

p1100666

Oefenen op mijn eigen katten: Nubi krijgt al jaren medicatie tegen een hoge bloeddruk, dus zijn waardes waren … goed :)

Daarom heb ik begin 2016 een cursus ‘Bloeddruk meten bij de kat’ (Cursuscentrum Dierverzorging) gevolgd en ben ik, na een periode van oefenen op mijn eigen katten, de mogelijkheid van bloeddrukmeting gaan aanbieden in de trimsalon. Mocht er een te hoge bloeddruk gemeten worden, en daarbij wordt een normale verhoging door stress ingecalculeerd, dan kan de eigenaar met deze informatie naar de dierenarts. Dit kan de eigen dierenarts zijn of een dierenarts die hypertensie bij katten (wel) behandelt. De eventuele behandeling kan ik zelf dus niet doen, maar de meting wel!

Hoe wordt de meting gedaan?

De bloeddruk wordt op geautomatiseerde wijze gemeten met een zgn. HDO-meter. Tijdens de cursus ‘Bloeddruk meten bij de kat’ heb ik geleerd zowel met het Doppler-systeem te werken als met de HDO (=High Definition Oscillometrie). Bij de Doppler-methode luister je naar het geluid van de bloedstroom in het bloedvat. Daartoe wordt bij de kat een stukje huid op poot of staart kaal geschoren en met echo-gel ingesmeerd. Hier wordt de sonde op geplaats die met het Doppler-apparaat verbonden is en zo luister je, meestal met behulp van koptelefoon of stethoscoop, naar het geluid in het bloedvat. Net als bij mensen wordt gebruik gemaakt van een cuff; het opblaasbare bandje dat tijdelijk de bloedstroom stil legt. De oscillometrische bloeddrukmeter (de HDO) registreert via de cuff de trillingen in het bloedvat. Er hoeft niet geschoren te worden en er is geen gel nodig. Er zijn al met al wat minder handelingen aan de kat nodig voor het uitvoeren van de meting. Omdat je als trimmer zonder assistent(e) werkt lijkt het HDO-systeem voor mij  daarom handiger. De praktijk moet dat echter gaan uitwijzen. Het system registreert namelijk niet alleen de trillingen in het bloedvat, maar ook die in de rest van het dier. Dus stil zitten is wel belangrijk. Al geldt dat ook voor de Doppler-methode, omdat de sonde zonder geschuif (dat zich qua geluid vertaalt in gekraak) goed op zijn plaats moet worden gehouden. Een groot deel van de meting zal bestaan uit het geruststellen van de kat. Bij voorkeur ligt de kat op een eigen dekentje. Meestal wordt de cuff rond de staart aangebracht, maar rond het voorpootje kan ook. Er worden meerdere metingen gedaan, van ca. een minuut per keer, waarna van de succesvolle metingen de gemiddelde waardes worden aangehouden als uitslag. Het zal per kat verschillen hoe de meting verloopt.

Voorlopig  worden de bloeddrukmetingen, m.u.v. reiskosten, gratis uitgevoerd omdat deze dienst nog in een verkennende fase is. Vanaf 1 mei 2019 prijs op aanvraag.

error: Content is protected !!