Tips – wat kunt u zelf doen?

Tips specifiek voor Vóór & Ná een trimafspraak vindt u op een andere pagina, klik hier. Algemene tips staan hieronder.

Wilt u weten wat u zelf (nog meer) kunt doen aan de vachtverzorging van uw kat?
Ik geef u graag advies tijdens de trimafspraak van uw kat.

Verder heb ik voor klanten van Cat Pretty de meest geadviseerde kammen tegen een vriendelijke prijs beschikbaar. Vraag er naar als u interesse heeft. Tijdens het trimmen van uw kat kan dan gekeken worden welk type kam het meest geschikt is voor de vacht van deze kat. Dan weet u zeker dat u iets nuttigs in huis haalt.

Hieronder enkele algemene tips:

► Schoonheid komt van binnen uit… Geef uw kat goede voeding. Tegenwoordig is er ‘voor elke kat wat wils’. Kijk welk voer het beste past bij uw kat, en vooral: kijk op welk voer uw kat het het beste doet. Er zijn tegenwoordig verschillende voeders gericht op gezonde huid en vacht. Bijvoorbeeld met lijnzaad erin en/of Omega-3 oliën, of speciaal voor langharige katten. Graanvrij voer is minder belastend voor het spijsverteringssysteem van een kat. Katten zijn van nature echte vleeseters en niet gebouwd op het verwerken van plantaardig voer. Bij katten die veel last hebben van huidschilfers in de vacht (‘roos’) of een vettige vacht is het de moeite waard te kijken of graanvrij voer verbetering geeft (bijv. Applaws, Arizon, …). Ook compleet rauw voer zoals Carnibest is goed. Dit benadert het natuurlijke voedsel van een kat het meest, al zijn niet alle moderne huiskatten katten hiervan gecharmeerd.

► Zonder een gezonde geest geen gezond lichaam… Zorg ervoor dat uw kat ook mentaal lekker in zijn of haar velletje zit. De meeste katten hebben graag gezelschap van mede-katten of andere huisdieren als ze dit gewend zijn, en ze verdienen natuurlijk een dagelijkse portie aandacht van hun mens(en). Katten zijn jagers; gun ze beweging en uitdaging in de vorm van spel, klimattributen en/of (veilig!) naar buiten kunnen. Een ren of goed afgeschermd balkon met droge uitkijkplekken is voor veel katten al een fijn buitenverblijf.

Ook van binnen uit naar buiten kijken geeft katten veel afleiding. Wat ruimte op de vensterbank, of een krab-klim-meubel naast het raam.

PAS OP met kantelramen. Scherm kantelramen (ramen die een schuine stand hebben waarbij ze aan de bovenkant open zijn en aan de onderkant dicht) aan de binnenkant af! Hier zijn SPECIALE REKJES voor verkrijgbaar bij dierspeciaalzaken. Katten die via zo’n raam naar buiten of naar binnen willen kunnen klem komen te zitten in de V-vorm van de raamopening en letsel oplopen of zelfs overlijden!! Helaas zie ik dit soort ramen tijdens mijn huisbezoeken steeds vaker en veel eigenaren zijn zich niet van het gevaar bewust, of denken ‘dat overkomt mijn kat niet’.

Vachtproblemen kunnen een symptoom zijn van een mentaal probleem. Bijvoorbeeld overmatig wassen door stress of een onverzorgde vacht door depressie/langdurige verveling. Als de dierenarts geen fysieke oorzaak kan vinden dan is het raadzaam het geestelijk welzijn van uw kat onder de loep te nemen. Vraag eventueel advies van een kattengedragsdeskundige.

► Check regelmatig de nagels van uw kat. Vooral bij oudere katten en bij Perzen kunnen de nagels te lang en/of te krom groeien waardoor ze in de zooltjes van de teentjes kunnen groeien. Dit is uiteraard behoorlijk pijnlijk voor de kat (hoewel katten het zelden laten merken en bijv. niet mank lopen) en het kan lelijke infecties geven. Dit speelt vooral bij de voorpootjes. De nagels van de achterpoten groeien minder krom maar kunnen te teentjes wel abnormaal scheef duwen als ze erg lang zijn. Als uw kat het toelaat is het goed bij deze katten regelmatig de nagels te checken de van te lange nagels de tipjes af te knippen (alleen de eerste paar millimeter, u zult dan niet snel in ‘het leven’ knippen).

► Kam de vacht van een lang- of kortharige kat die snel klitten krijgt regelmatig goed door. Hoe vaak is per kat verschillend. Liefst zo min mogelijk, maar wel vaak genoeg om de klitten weg te houden. Begin bijv. met enkele malen per week en bouw het af om te zien hoe het gaat. Check voor het kammen altijd of er geen klitjes zitten! Een kam die achter een klit blijft hangen veroorzaakt pijn. De kans is groot dat uw kat daardoor een hekel krijgt aan de kam en u zelf de vacht steeds minder goed bij kunt houden.

► Gebruik een kam met lange tanden waarmee u tot op de huid kunt kammen. Veel borstels hebben te korte pinnen. Hiermee bereikt u alleen het bovenste laagje en wordt warrige onderwol dichter op de huid ongemoeid gelaten.
Voor kop, pootjes en de onderkant van de kat zijn de kortgetande kammen/borstels wel geschikt.

► Kortharige katten met een normale, gezonde vacht hebben minder vachtonderhoud nodig dan hun langharige soortgenoten of kortharen met een probleemvacht, maar zeker in voor- en najaar kan een borstelbeurt ook hen helpen sneller door de rui heen te komen.

► Wen jonge katten zo vroeg mogelijk aan het ‘in handen zijn’. Borstel kittens regelmatig voorzichtig met een zacht babyborsteltje. Pak regelmatig een pootje vast en duw zachtjes de nageltjes uit. Wen het katje er ook aan dat er af en toe in z’n bekje gekeken wordt.

error: Content is protected !!